Het is een lange dag geworden. Soms is duiven opwachten leuk maar deze keer was het een lange zit. Eerst even een kortvlucht vanuit Peronne, dat liep als een zonnetje. Binnen een uur waren alle duiven weer terug op het hok. Dus toen maar bijtijds naar mijn broer want ze konden wel eens profiteren van de meestal vanuit het zuiden blazende wind. Maar dit werd een duidelijke misrekening. De eerste duif die aangemeld werd was een duif van C Broekhuisen Jr uit Gouda. Deze duif maakte als enige duif meer dan 1200 mpm namelijk 1215 mpm om precies te zijn. Omgerekend speelt deze duif ongeveer 10 minuten los op zijn meer dan 10.000 concurrenten. En dan begint het lange wachten want deze vlucht draait uit op een voor veel duiven hopeloos gevecht tegen de problemen onderweg.
Want dat er problemen waren is wel duidelijk gezien aan het verloop. Zo kan je tegenwoordig op de media goed volgen hoe het gaat op de aangesloten hokken. Op Benzing Live was te zien dat Bas en Gerard Verkerk om 10 minuten voor zes 20 stuks thuis hadden van de 126 ingekorfde duiven. Hun Buurman Willem de Bruijn had er om half vijf 16 van de 65 thuis. Om 6 uur had de Rotterdamse kampioenen formatie Romein-Klein er 8 van de 51 thuis. In totaal waren er om 6 uur van de 634 duiven die met Benzing live in contact staan er 114 thuis. Wanneer ik Willem bel om te vragen hoe het bij hem verliep was hij kort maar krachtig. “Dit is bijna net zoals de beruchte Breisach van een aantal jaren terug”. Voor de duidelijkheid, op deze vlucht werd Willem zijn vliegploeg gehalveerd. Wat ook enige gelijkheid met toen is dat men toen ook probeerde de regen voor te blijven. Door ervaringsdeskundigen werd gezegd dat dit bijna altijd problemen oplevert. We zullen maar hopen dat het zo erg als de vlucht vanuit Breisach niet wordt, maar vooralsnog ziet het er niet goed uit. Bij broer Ton was het van hetzelfde laken een pak. Om half vijf waren er twee duiven gearriveerd van de 14 die hij er mee had.
Nog een keer China. Want het verhaal van vorige week heeft nog een vervolg. Ik schreef toen over Chaodong zijn broer dat zijn hokken moesten verdwijnen van het dak. Dat is toch niet zo’n probleem hoor ik u denken. Een melker meer of minder daar zullen ze in China niet om treuren. Maar als ik u nu vertel dat dit gebeurde bij ongeveer 300 verschillende duivenmelkers die week. Valt ook nog wel mee als je dit afzet tegen de 300.000 liefhebbers die China rijk is. Het zullen allemaal wel hokken zijn die een beetje tegen de regels in zijn opgetrokken. Dat zal allemaal best zo zijn. En de reactie hierop was duidelijk waar te nemen op de verschillende verkoop sites. Heel veel hokken die hun duiven te koop aan boden waarbij menig hok wat de problemen voor wil blijven. Zij proberen er nu nog klein geld van te maken voordat het aanbod te groot gaat worden. En als je duiven niet goed genoeg zijn om te verkopen op een site dan kun je het altijd nog proberen zoals de man op de onderstaande foto. Hij is denk ik nog ergens kampioen ook, zie maar zijn uitgestalde beker.
Dat men in China maatregelen neemt zonder aanziens des persoons weten wij inmiddels ook. Een voorbeeld hiervan is het volgende. De Hr Qing Hua, hij woont in Nan Tong dat ligt in de provincie Jiang Su. Hij heeft iets meer geld dan de gemiddelde chinees en dat wil hij weten. Zijn hobby is postduiven en hij heeft daarvoor een hok laten zetten met een grootte van 2000 vierkante meter. Op die hokken heeft hij op dit moment een kleine 20.000 duiven gestationeerd. Het geheel is van een bijzondere schoonheid. Maar…… daar gaat ook nu een eind aan komen. Hij moet plaats maken want de ambtenarij heeft andere plannen met zijn grond. Dus ook hier gaan alle hokken verdwijnen.