Het gebeurt nogal eens dat ik de vraag krijg of ik al een nieuwe kampioen hebt ontdekt. Vooral mensen in mijn omgeving weten dat ik echt mijn best doe te achterhalen waar en wie het beste speelt op dit moment. Soms heeft mijn speurwerk resultaat maar tegenwoordig met het internet is het voor iedereen mogelijk om iets naar zijn gading te vinden.
Als het over uitslagen gaat (vooral in België) zoek ik de goede speler die tegen de wind in toch nog een mooi resultaat weet te boeken. Dit is zeker niet makkelijk als je niet een klein beetje bekend bent met het reilen en zeilen bij onze zuiderburen. Het is niet zoals bij ons dat je altijd in dezelfde club/vereniging in moet korven. In België ben je lid van de K.B.D.B. Daarnaast kun je in verschillende samenspelen lid worden (als je maar in hun werkgebied woont). Dat wil zeggen dat je zowel westelijk als oostelijk van je lid kan worden. Dus met oostenwind ga je westelijk inkorven en met westenwind ga je oostelijk inkorven. Dit uiteraard ook voor de langste en kortste afstand in een samenspel. Dit maakt het niet makkelijk om uit te zoeken wie nu werkelijk heel goed speelt. Maar we blijven proberen de echte kampioen te vinden.
Het heeft mij door de jaren heen geen windeieren gelegd. Zo kon ik al profiteren van mijn speurwerk bij een Reynaert uit Moorslede, E. & V. VandePoele uit Werken en een Luc Christiaens uit Wielsbeke voordat ze echt bekend werden.
Het goed lezen van uitslagen kan daarom best profijt opleveren.
Luisteren naar goed bedoelde informatie kan je daarentegen best eens op het verkeerde been zetten. Het is net als met reclame, wanneer je maar vaak genoeg hoort dat iets goed is blijft er op den duur best iets in je grijze cellen hangen en geloof je het nog ook. Ga daarom ook niet gelijk geloven in handig opgestelde advertenties over de beste duiven van dit moment. Het kunnen heel goed de beste duiven van dit moment zijn maar wat is de concurrentie waard. Denk dat het zeer belangrijk is hoe de concurrentie er uit ziet.
Er zit volgens mij duidelijk veel verschil in de kwaliteit van de duif die de eerste prijs wint op vitesse/midfond in een samenspel dat grotendeels bestaat uit fondspelers zoals er zijn rondom Steenbergen in Brabant of misschien wel rondom Thorn in Limburg. Daartegenover zou ik geen fondduif gaan zoeken in misschien wel het beste samenspel van Nederland, namelijk Gouwe & IJssel. Dus hou wel in de gaten wat je zoekt en waar je het zoekt, maar laat je vooral niet misleiden door iets te grote reclamekreten.
Er zijn zelfs reclamekreten die je geen misleiding kan noemen maar best wat vraagtekens kunnen oproepen. Zoals deze week op de grootste verkoopsite in de hedendaagse duivensport. Week in week uit worden daar de beste duiven te koop aangeboden die er op dit moment rond vliegen. En dan is het natuurlijk niet meer dan normaal dat alle registers worden opengetrokken om deze waar op een goede manier aan te bieden. Maar soms zit er ook iets tussen dat ik denk dat had wel wat minder gekund. Zoals het onderstaande.
Formidabele seizoenafsluiter voor Jos Thoné (As, BE): topmelker wint vier x 1ste Nationaal op Argenton en Chateauroux in zone C
Alle Nationale overwinningen – dus zowel bij de oude als de jonge duiven – pakken in zone C die er te pakken waren op de laatste Nationaals Argenton en Chateauroux 2018: Jos Thoné uit As deed het met grote sportieve glans en vakkennis. Hij rondde daarmee een loodzwaar seizoen met denderend succes af.
Als je dit leest wordt je uiteraard nieuwsgierig. Ben altijd geïnteresseerd uit wat voor afstamming zo’n nationale winnaar gekweekt is. Maar wat ik ook lees, er zijn wel prima stamkaarten maar ik kom er maar niet achter tegen hoeveel duiven deze nationale overwinningen werden behaald. Je verwacht toch minstens dat dit tegen een paar duizend duiven is. Uiteindelijk heb ik ze gevonden. U moet zelf maar beslissen of het uw verwachting inwilligt. De uitslagen zijn als volgt:
Argenton 397 duiven nationaal (C ) oude duiven
Argenton 689 duiven nationaal (C ) jonge duiven
Chateauroux 234 duiven nationaal (C ) oude duiven
Chateauroux 694 duiven nationaal (C ) jonge duiven.
Nog over de inkorfbeperking.
Het zal de lezers niet verrassend in de oren klinken als ik zeg dat ik menig mailtje over deze materie heb ontvangen. Ik ga niet ieder bericht beantwoorden want de meesten waren het in grote lijnen wel eens met het voorstel van mijn vereniging. En als men het er niet geheel mee eens was, was de tendens dat we nog eigenlijk teveel duiven aanhielden. Ook was er een mail bij mij terecht gekomen van iemand die in de mail zegt voor een inkorfbeperking te zijn en dan met het volgende voorstel komt.
Eerst wordt ons voorstel op de pijnbank gelegd en schrijft hij hierover: Wie gaat de 15.000 duiven invoeren ?
Volgens mij zijn dat dezelfde mensen die in de verenigingen ook de chip ringen doen, ook hier moet je eerst de ringen voor invoeren.
Hij denkt ook dat het geld gaat kosten door een lager aantal duiven en misschien zit hier nog wel een beetje waarheid in.
Maar… minder duiven betekent ook minder auto’s (als dit zo zou zijn) dus ook minder onkosten.
Ik denk trouwens dat die dooddoener van minder duiven dus hogere kosten best wel eens mee zou kunnen vallen. Misschien is het wel zo dat er met meer gelijke kansen de liefhebbers ook langer blijven meedoen. Nu is het aantal afvallers gedurende het seizoen gigantisch.
Toekomst gericht zou het zelfs wel eens zo zou kunnen zijn dat met een maximum van 50 of 60 duiven per melker er liefhebbers komen die nu nog met 30 of 40 duiven spelen hun kansen zien groeien en ook hun ploeg vergroten tot het maximum. En dan gezamenlijk het mindere aantal duiven opheffen.
Ook heeft de schrijver van de mail zelf een voorstel, zijn maximum zou dan worden 99 oude duiven en 149 jonge duiven.
Zeg dan gewoon dat je alleen Verkerk de wind uit de zeilen wilt nemen maar zelf geen concessies wil doen.
Ook is hij van mening dat de grote inkorvers van nu gewoon hun grote ploeg blijven inkorven alleen maar om als haas te fungeren.
Je bent wel erg naïef om dit te denken. Al zouden ze hier mee beginnen hoe lang denk je dat ze dit volhouden wanneer er regelmatig duiven voorop komen die niet aan het concours deelnemen. Dat ben je volgens mij heel gauw zat.
Alles bij elkaar heeft tot nu toe nog niemand mij een goede reden kunnen geven waarom er geen inkorfbeperking moet komen.
Komende week gaan de vergaderingen van start, we wachten het af……..