Jan is al jaren een heel goede vriend en als het over duiven gaat dan zijn we het heel vaak wel eens met elkaar. Zo zijn we beide, ieder op zijn eigen manier altijd op zoek naar betere duiven. Bij de bouw van een nieuw hok werd er een kopie van mijn hok neergezet. De manier van spelen met duiven heeft ook veel gelijkenissen. Soms nemen we contact met elkaar op om te vragen hoe we elkaars kleine probleempjes op de hokken kunnen oplossen. Zijn het ook heel vaak eens over melkers die zichzelf kampioen vinden en daar hebben we dan meestal dezelfde mening over. Soms heeft zo’n melker recht van spreken maar meermaals komen we tot een eensluidende conclusie. Heel vaak is het dan dat we de uitslagen laten spreken en die zeggen nog wel eens wat anders. Om al deze redenen spreken we regelmatig af om een lunch te doen en eens echt bij te praten en dan zijn we het heel vaak eens met elkaar. Je zou kunnen zeggen dat we gelijkgestemden zijn.
Maar tussen hem en mij is er ook een heel groot verschil. Zijn manier van spelen met de duiven is helemaal mijn manier niet.
Voor Jan is er maar één vlucht die telt en dat is Barcelona. De NPO vluchten vind hij maar provinciale fondvluchtjes, met de nadruk op vluchtjes. Wil mij ook altijd wijs maken dat er helemaal niet zoveel duiven wegblijven van Barcelona. En misschien heeft hij op zijn eigen hok nog gelijk ook maar ik heb daar toch een andere mening over. Het fijne hiervan kom je nooit te weten en is misschien maar beter ook.
Ook de manier waarop de duiven gelost worden in Nederland vind hij maar zozo. Dit zou in zijn ogen best wat vlotter kunnen. U moet weten dat hij ook vliegt met de duiven in België en daar lossen ze inderdaad veel vlotter. Het moet daar wel heel slecht weer zijn om tot niet lossen over te gaan. Jan is er van overtuigd dat het verschil in lossen tussen België en Nederland mede oorzaak is van het steeds meer en meer verspelen van de duiven. De broodnodige ervaring die de Belgische duiven wel hebben maakt het verschil waarom men in Nederland steeds meer duiven gaat verspelen. Misschien heeft hij nog gelijk ook. Maar al een paar keer dit jaar vind hij het maar vreemd zoals men in Zuid-Holland omgaat met het weer. Al eerder werd er door afd 5 (Zuid-Holland) een vlucht uitgesteld wegens een heel harde wind. Zo ook afgelopen weekend. Beide keren werd er door de Belgen wel gelost met die zeer harde wind. En beide keren verliepen deze concoursen niet slecht.
Mijn vriend is van mening dat men in Nederland niet moeilijk moet doen en ook lossen.
En hierin verschillen Jan en ik van mening. Voor mij heeft afd 5 beide keren prima gehandeld. Ik zit niet te wachten op een vlucht waarop de duiven als ze even niet opletten in Denemarken terecht komen. Maar dit is vooral een persoonlijke mening. Komt bij dat afgelopen weekend het bestuur van afdeling 5 van tevoren op de website tussen de regels door heeft laten merken dat er zaterdag waarschijnlijk niet gelost zou worden. En op de bewuste zaterdag was reeds om 7.00 uur bekend dat er die dag niets gelost ging worden. Ik vind dit op een zeer mooie manier inspelen op de weersvoorspelling. Bovendien werd er op zondag prima weer voorspeld, en zowaar dat kwam er nog ook. Resultaat een heel mooi vlot verloop.